Beste tegenstanders van kernwapens,
9 december was de eerste dag van de Vredesweek in Oslo, in het kader van de Nobelprijs voor de Vrede. Deze wordt dit jaar op 10 december uitgereikt aan Nihon Hidankyo, de Japanse organisatie van atoombomslachtoffers. Met hun persoonlijke ervaringen zetten zij zich samen in voor erkenning en het voorkomen van nieuwe slachtoffers van kernbommen.
De dag begon in alle vroegte en kou voor het parlementsgebouw, met het uitreiken van kerstdrankjes samen met origami kraanvogels aan voorbijgangers (waaronder ook wat politici). Daarbij waren al vele Hibakusha aanwezig en in hun navolg een schare aan Japanse pers. Alles wat ik u schrijf, heeft een Japanner al op tv gezien en in de kranten gelezen. Het is erg mooi om te zien dat de Hibakusha met zo veel zijn gekomen en het voelt bijzonder om in hun aanwezigheid te zijn.
Dirk met een van de Hibakusha
Daarna ben ik naar de Botanische Tuinen gegaan waar in een ceremonie nieuwe zaden van de Ginko Bilobas in Hiroshima zijn overgedragen. Ginko’s zijn bijzondere en hele sterke bomen die eeuwenoud kunnen worden. De Ginko’s in Hiroshima en Nagasaki heten Hibokujumoko. Zij krommen naar het hypocentrum toe. Door de hitte van de atoombomexplosie is die zijde gekrompen. Nu zijn de bomen een levend monument van de verwoestende kracht van de atoombommen, maar ook een monument voor levenskracht en overleven. De verspreide zaden moeten een wereldwijd netwerk van vredesbomen geven.
In de avond was er bijeenkomst in de Deichmann-bibliotheek. Er waren zeer indrukwekkende verhalen van Hibakusha op video en op het podium. Daarna was er een gesprek met de oud-burgemeester van Oslo, die benadrukte dat iedere oorlog ook een oorlog op kinderen is (alle nog in leven zijnde Hibakusha waren kind in 1945), en dr. Knut Morg Sagen, kinder- en jeugdpsychiater en voorzitter van IPPNW-Noorwegen. Zijn bijdrage gaf een verdieping aan wat we daarvoor gehoord hadden.
Hij vertelde dat angst erbij hoort, want dat er nog kernwapens bestaan is ook daadwerkelijk heel bedreigend. “To cope, we must first accept”.
Nihon Hidankyo is een lichtend voorbeeld in hun coping: ze hebben zich als lotgenoten verbonden, en van hun leed hun zingeving gemaakt: dit nooit meer. Nooit meer atoombomslachtoffers.
Laat heel de wereld luisteren nu het nog kan.
Met vriendelijke groet,
Dirk Hoogenkamp
De IPPNW-delegatie in Oslo