Drones ingezet voor diepgaande aanvallen met steun van West-Europese huurlingen

4 April 2025
Artikel
Deel dit artikel op:

Is de Democratische Republiek Congo (DRC) op weg om een conflictgebied te worden waar drones een cruciale rol gaan spelen? Alles wijst erop dat dit inderdaad het geval is, aangezien het gebruik van deze toestellen aanzienlijk toeneemt. Zowel het regeringsleger, met steun van West-Europese huurlingen, als de rebellen gebruiken maken van de drones voor diepgaande aanvallen.

De Wazalendo-milities, bondgenoten van de Congolese regering, hebben onlangs verschillende drones neergehaald die door de rebellen werden ingezet voor surveillance. Dit toenemende gebruik van drones past in de ambitie van de Congolese regering en de regerende partij, de Union de Démocrates pour le Progrès Social (UDPS). Sinds augustus 2023 streeft de UDPS naar de opbouw van een militaire en bewakingsdronenvloot met een toegewezen budget van 100 miljoen dollar. Het doel is om de operationele capaciteit van het Congolese leger in het oosten van het land te versterken door gevechtsdrones te integreren, waardoor de veiligheid wordt verbeterd en de regio wordt gestabiliseerd. Dit project wordt mogelijk al gerealiseerd met een operationele basis in Kisangani.

Respect voor het humanitair recht?

Voldoet het gebruik van drones in dit conflict aan het internationaal humanitair recht? Volgen de militairen en hun operators de fundamentele principes van onderscheid, voorzorg, proportionaliteit en noodzakelijkheid?

Ter illustratie: om een rebellenleider van de Twirwaneho-groep uit te schakelen, gebruikte het Congolese leger drones en slaagde erin om de voormalige militair en overloper Makanika Rukundo te doden, evenals zijn rechterhand, commandant Sematama, te verwonden. Bovendien werd de luchthaven van Minembwe herhaaldelijk het doelwit van drone-aanvallen. Senator Nyarugabo verklaarde zelfs dat deze aanvallen burgerdoden hebben veroorzaakt.

De opkomst van drones bij de M23-rebellen

Tegelijkertijd maken de rebellen van M23 steeds actiever gebruik van drones. Nog voordat Kavumu viel en Bukavu werd ingenomen, hadden ze deze technologie al geïntegreerd in hun militaire operaties, wat een nieuwe dynamiek in het conflict in de DRC benadrukt. Zoals eerder vermeld, gebruiken ze drones om Congolese soldaten te bespioneren en strategische doelwitten te identificeren.

De laatste neergehaalde drone was een EOS C03 TVOL, geproduceerd in Estland. Het is algemeen bekend dat Rwanda de afgelopen jaren verschillende militaire uitrustingen heeft aangeschaft als onderdeel van overeenkomsten met Estland. De grote vraag blijft: komen de gebruikte drones uit de Rwandese vloot? Tot op heden heeft het Congolese leger geen volledige details vrijgegeven, waardoor deze vraag onbeantwoord blijft.

 

Ewing Amadi Saluma

Meer Nieuws

Operatie Oppoets

Operatie Oppoets

Operatie Oppoets Operatie oppoets van Jip van Dort heeft een opvallende cover. Een doekje naast een sprayflacon met daarop een camouflage motief (in plaats van een merk) doen denken aan een reclame voor een schoonmaakartikel. De ondertitel 'Hoe waarheid en democratie...

Gaat het Amerikaanse vredesinitiatief vastlopen?

Gaat het Amerikaanse vredesinitiatief vastlopen?

Gaat het Amerikaanse vredesinitiatief vastlopen? Vorige week liep de honderddagen-termijn van president Trump af. De termijn die hij had gesteld om de hete fase van de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Tien dagen geleden was duidelijk geworden dat er...

Een ander geluid – Kerk en Vrede over militarisering

Een ander geluid – Kerk en Vrede over militarisering

We leven in een tijd van grote politieke en economische spanningen. Oorlogskoorts lijkt zich van velen meester gemaakt te hebben. In Europa worden ongekend grote bedragen uitgetrokken voor het opvoeren van bewapening. De discussie over de dienstplicht komt terug, en...