NAVO-baas Rutte: ‘Tijd om ons voor te bereiden op oorlog’
Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie (NVMP)
Na onze berichtgeving over de Oslo-Vredesdagen kwam er gisteren uit Brussel een heel ander geluid.
De NAVO-landen zijn niet klaar voor de Russische dreiging en zouden hun defensiebudgetten fors moeten verhogen. Dat zei Mark Rutte in zijn eerste grote toespraak als secretaris-generaal van de NAVO: ‘We moeten overschakelen op een oorlogsmentaliteit.’ Hij vreest dat Rusland over vier tot vijf jaar de NAVO zou kunnen verslaan.
Niet bepaald een ‘Vrede op aarde’- kerstboodschap.
Koude oorlog 2.0 ?
Rutte vindt dat de NAVO-landen zich moeten spiegelen aan de Koude Oorlog. Toen besteedden ‘Europeanen veel meer dan 3 %’ van hun Bruto Binnenlands Product (BBP) aan defensie. ‘De gevaren voor onze vrijheid en veiligheid zijn nu net zo groot – zo niet groter.’
Rutte speelt hierbij selectief en misleidend met feiten. Rusland geeft momenteel maar liefst 8% van zijn BBP uit aan defensie. Maar die verhoging gaat voorlopig vooral op aan het herstel van de door de Oekraïne oorlog danig verzwakte militaire kracht. En procenten zijn geen absolute cijfers en dat is toch waarover het hier zou moeten gaan om de verhoging van de defensie-uitgaven in een helder daglicht te zetten.
Hieronder een overzicht van de defensie uitgaven in 2023 (bron: SIPRI) van de NAVO-lidstaten en die van Rusland en China. Europa mag dan ver achterblijven bij de uitgaven van de Verenigde Staten, het gaf samen met mede NAVO-lid Canada bij elkaar vrijwel hetzelfde uit als China en Rusland samen.
‘Rusland, China, maar ook Noord-Korea en Iran zijn hard aan het werk om Noord-Amerika en Europa te verzwakken. Om onze vrijheid te ondermijnen. Ze willen de wereldorde veranderen. Niet om een eerlijker systeem te creëren, maar om hun eigen invloed veilig te stellen. Ze testen ons en de rest van de wereld kijkt toe’, aldus Rutte.
Het is staat eenieder vrij om hierover een mening te hebben. Realisme of bangmakerij? Dat de geo-politieke situatie tot grote zorgen stemt en de wereld er weer onveiliger op is geworden valt niet te ontkennen. Maar dat we moeten overschakelen op een ‘oorlogseconomie’ waarbij desnoods geld af moet van sociale zekerheid, gezondheidszorg of pensioenen is voor een vredesorganisatie een onverteerbaar punt.
Zorgen kunnen we niet wegnemen, wel stof tot nadenken geven
‘Wij moeten niet de andere kant op kijken’, volgens Rutte. Maar het is wel goed om de zaak eens van de andere kant te bekijken. Verzekeren de extra miljarden voor defensie ons van duurzame vrede of bereiden we ons hiermee voor op een grote oorlog? Wij zien in ieder geval geen heil in een eindeloze wapenwedloop die, ook als het om kernwapens gaat, in volle hevigheid is losgebarsten. We moeten niet de heilloze weg inslaan van vijandbeelden, alarmisme, (kern)wapenwedloop en oorlogsretoriek.
Overgenomen van de NVMP; zie https://www.nvmp.org/navo-baas-rutte-tijd-om-ons-voor-te-bereiden-op-oorlog/