Vredespolitiek: 08-10-2024

8 October 2024
Nieuws
  1. Brekelmans; “We geven genoeg om te vechten, te weinig om te winnen.’

Naast de berichten van de laatste dagen via Defensie.nl dat Nederland de Oekraïense droneproductie gaat verhogen, en dat de door Nederland gegeven F-16’s binnenkort ingezet gaan worden, zei Brekelmans in de Oekraïense pers nog een paar interessante dingen.

Kern van zijn verhaal is dat Nederlandse regering inziet dat zij Oekraïne wil bewapenen maar dat het niet genoeg is om te winnen. Dat geldt voor het hele Westen dat voortdurend te weinig levert in de enorme veldslag die de oorlog is.

Brekelmans kreeg een paar dingen te horen uit het overwinningsplan. Niet alles, dat gebeurt pas zaterdag a.s. 12 oktober in Ramstein. Maar langeafstandswapens om in Rusland in te zetten en een NAVO-lidmaatschap. Brekelmans kon niets over het plan zeggen omdat hij eerst het hele plan moet kennen om in het kabinet te bespreken.

Hij deelde wel mee dat de inzet van F-16 alleen voor verdedigende acties was toegestaan en gezien de capaciteiten van Oekraïense piloten betreft dat alleen luchtdefensie. Zie 6.

De Financial Times publiceert een hoofdredactionele analyse waarin het stelt dat Oekraïense oorlogsdoelen aan het veranderen zijn. Ook afgelopen zaterdag had FT een artikel over de discussie achter de schermen van de regering van Oekraïne en van de NAVO, (Ukraine, Nato membership and the West Germany model Financial Times, 5 oktober 2024, https://archive.ph/sWAci).  Het doel zal nu zijn om stand te houden langs de huidige frontlijnen en met Rusland tot een overeenkomst proberen te komen, waarbij het resterende Oekraïne onder het gezag van Kyiv lid van de NAVO zou worden. De veroverde gebieden worden niet als Russisch erkend. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Rusland akkoord gaat met een NAVO-lidmaatschap. Bovendien wordt het stutten door het Westen van Oekraïne een peperdure en gevaarlijke klus. Zie 7.

Slowakije heeft zich al gemeld om gastheer te zijn van voorbereidende onderhandelingen. Voorafgaand aan het echte werk. Zie 8.

De slag om Toretsk bewijst de moeilijkheden van Oekraïne aan het front. Voor de details in die getroffen stad, zie 5.

Wat is de achtergrond van de ruzie tussen Frankrijk en Israël na de aankondiging van Macron dat Israël geen Franse wapens meer krijgt? Waarschijnlijk kritiek op de onbelemmerde Amerikaanse steun voor Israël. Zie 9.

Ondertussen beginnen de ouderwetse discussies weer over regime change door middel van een bommencampagne. Een Israëlisch plan om Iran in het verderf te storten zonder enig uitzicht op ander of beter regime. Doe het niet zegt Rachman van de Financial Times. Zie 10.

Viktor Bout verkoopt weer wapens. Zie 11.

De ontwikkeling van een militair-industrieel complex van de EU loopt vertraging op en is veel duurder dan voorzien. Zie 13.

Het munitie-’springterrein’ op de Sallandse Heuvelrug levert wel heel veel nadelen op. Zie 14.

 

De ontwikkelingen aan het front van 7 oktober volgens het ISW via de link; https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-october-7-2024. Dit zijn hun hoofdconclusies:

  • Ukrainian forces struck an oil terminal in occupied Feodosia, Crimea on the night of October 6 to 7.
  • Ukrainian Verkhovna Rada Human Rights Commissioner Dmytro Lyubinets reported on October 7 that Ukrainian authorities are investigating another case of Russian forces’ unjust abuse and execution of Ukrainian prisoners of war (POWs).
  • Russian authorities announced an “unprecedented” cyberattack against Russian state media infrastructure on October 7.
  • Russian forces recently advanced in northern Kharkiv Oblast, in Donetsk Oblast, and in western Zaporizhia Oblast.

 

  1. Kerk en Vrede 100 jaar

Afgelopen zaterdag 5 oktober vierde de vereniging Kerk en Vrede haar 100 jarig bestaan met een prachtig programma van scherp kritische zin, muziek en vele activiteiten en workshops. En dat in de aanwezigheid van 170 deelnemers. Urgentie en noodzaak voor een brede vredesbeweging werden voelbaar. Veel is te vinden op onze website, maar via deze link de speech van voorzitter Henk Baars, zie https://kerkenvrede.nl/p/Home/kerkenvrede|54a07762-9b10-4d66-af7e-8cc7a12eaa5c/#gsc.tab=0. En ook https://kerkenvrede.nl/#gsc.tab=0

 

  1. Herhaalbericht. Stop het Geweld –

Op 13 oktober 2024 om 14:00 tot 15:00 organiseren SOMO, The Rights Forum, Amnesty International, Terre des Hommes, Oxfam Novib, Kifaia, Save the Children en PAX een manifestatie op De Dam in Amsterdam. Nederland heeft bevordering van het internationaal recht in de grondwet staan en is gastland van het Internationaal Strafhof en -Gerechtshof. Samen met zijn bondgenoten moet Nederland veel meer doen om het geweld te stoppen en burgers te beschermen. Wij roepen de Nederlandse regering dan ook op om:   

  • Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza en onvoorwaardelijke toegang tot hulp te eisen 
  • Maatregelen te nemen, waaronder het stoppen van wapenleveranties aan en militaire samenwerking met Israël    
  • Aan te dringen op onmiddellijke vrijlating van onterecht gedetineerde Palestijnse gevangenen en alle gegijzelde burgers

Steun jij onze oproep? Kom dan op 13 oktober om 14:00 tot 15:00 naar de Dam. Hoe meer mensen, hoe krachtiger onze boodschap klinkt: Stop het Geweld!

Zie hier de link naar PAX https://paxvoorvrede.nl/acties/manifestatie-stop-het-geweld/ ) <einde bericht>

 

  1. Wekelijks; Antwoord regering nieuwe Kamervragen

Iedere week de links van de antwoorden op relevante Kamervragen die in de voorafgaande week door de regering zijn gegeven. Zie verder voor de antwoorden over de periode van 27 september tot en met 7 oktober 2024. Zie verder. 

 

  1. ‘Fights ongoing at every building entrance’ as Russia enters eastern Toretsk, military says

Kyiv Independent, 8 oktober 2024, ‘The situation in Toretsk in Donetsk Oblast is very unstable as Ukraine is fighting Russian forces in the eastern outskirts of the front-line town, a spokesperson of the Operational Tactical Group Luhansk said on Oct. 7.’ Zie verder of https://kyivindependent.com/eastern-toretsk-battles/.

 

  1. Dutch Defense Minister Brekelmans on F-16s, Victory Plan, Ukraine’s NATO bid

Kyiv Independent, 7 oktober 2024, ‘Sitting at Kyiv’s main train station moments before wrapping up his trip to Ukraine, Dutch Defense Minister Ruben Brekelmans had a lot to discuss.’ Zie verder of https://kyivindependent.com/dutch-defense-minister-brekelmans-f-16s-now-used-only-for-defense-offensive-operations-require-more-training/

 

  1. Ukraine’s shifting war aims

Financial Times, 7 oktober 2024, ‘In Washington and some western capitals, meanwhile — and in the corridors of Kyiv — the mood is shifting: from a determination that the war can end only with Russia’s army driven from Ukraine, to the reluctant recognition that a negotiated settlement that leaves the bulk of the country intact may be the best hope. Yet Kyiv is not being given the support it needs even to achieve that scaled-back goal.’ Zie verder of https://archive.ph/mTiBH#selection-1687.0-1712.2.

 

  1. Slovakia ready to host lower-level meetings for summit on Ukraine — prime minister

TASS, 7 oktober 2024, ‘Slovakia is ready to provide a negotiating platform for low-level meetings within the framework of a possible summit on a peace settlement in Ukraine.’ Zie verder of https://tass.com/world/1853195.

 

  1. What is the extent of France-Israel rift as Macron calls for arms embargo?

Al-Monitor, 7 oktober 2024, ‘Israel and France are not yet in a diplomatic crisis, but the exchange of accusations between French President Emmanuel Macron and Israeli Premier Benjamin Netanyahu does not bode well for bilateral relations.’ Zie verder of https://www.al-monitor.com/originals/2024/10/what-extent-france-israel-rift-macron-calls-arms-embargo.

 

  1. The false promise of regime change in Iran

Financial Times, Gideon Rachman, 7 oktober 2024, ‘Military intervention is not the way to bring about the fall of the Islamic republiBovenkant formulierc,’ Onderkant formulierZie verder of https://archive.ph/osKXS

 

  1. Freed Russian arms dealer Viktor Bout back in business: Report

Al Jazeera,  7 Oct 2024, ‘Viktor Bout, the Russian arms dealer who was jailed in the United States and then swapped two years ago for the US basketball star Brittney Griner, has resumed trading weapons’. Zie verder of https://www.aljazeera.com/news/2024/10/7/freed-russian-arms-dealer-viktor-bout-back-in-business-report.

 

  1. Russian court jails US citizen for nearly seven years on ‘mercenary’ charge

Al Jazeera, 8 October 2024, ‘A Russian court has jailed a United States citizen for six years and 10 months after convicting him in a closed-door trial of fighting for Ukraine as a mercenary.’ Zie verder of https://www.aljazeera.com/news/2024/10/8/russian-court-jails-us-citizen-for-nearly-seven-years-on-mercenary-charge.

 

  1. EU-voorstel wapenindustrie kampt met financieringstekort

businessam.be, 7 oktober 2024, ‘Het voorstel van de Europese Commissie om de wapenindustrie van de EU te versterken kan volgens de Europese Rekenkamer te kampen hebben met financieringstekorten. De EU schat dat er de komende tien jaar 500 miljard euro extra nodig is voor defensie-investeringen, maar het huidige financieringsniveau is bescheiden en mogelijk niet voldoende. Grootschalige projecten duren waarschijnlijk langer dan twee jaar omdat de beperkte middelen worden verspreid over talloze projecten met een onzekere impact op EU-niveau.’ Zie verder of https://businessam.be/eu-voorstel-wapenindustrie-kampt-met-financieringstekort/.

 

  1. Kans op ‘springterrein’ in hart van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug lijkt klein: lange lijst met negatieve gevolgen’

Tubantia, 7 oktober 2024, ‘Een militair oefenterrein voor het gebruik van explosieve midden op de Sallandse Heuvelrug? De kansen hierop lijken klein, zeker nu steeds duidelijker wordt wat de (negatieve) gevolgen zijn van een ‘springterrein’ in dit unieke natuurgebied.’ Zie verder of https://www.tubantia.nl/hellendoorn/kans-op-springterrein-in-hart-van-nationaal-park-de-sallandse-heuvelrug-lijkt-klein-lange-lijst-met-negatieve-gevolgen~aabe369b/.

 

  1. België, een strategische spil voor militaire mobiliteit in Europa

Defensie.be 7 oktober 2024, ‘Vorige week verwelkomde de haven van Antwerpen het schip Malakka Highway, waar Ierse troepen en voertuigen werden gelost. Deze overslag naar een logistieke basis in Duitsland gebeurt ter voorbereiding op de militaire oefeningen van de European Union Battle Group (EUBG) 2025. Dit illustreert de versterkte samenwerking tussen Europese strijdkrachten om het reactievermogen van de EU te verbeteren.’ Zie verder of https://beldefnews.mil.be/belgie-een-strategische-spil-voor-militaire-mobiliteit-in-europa/.

 

Guido van Leemput

Meer Nieuws

Vredespolitiek: 15-10-2024

Vredespolitiek: 15-10-2024

Alles militariseert, maar Duitse vredesbeweging groeit Vandaag weer een rijk geschakeerd overzicht van de wereldwijde militarisering. Opvallend is echter de groei die de Duitse vredesbeweging doormaakt, tegen de klippen op. Een verslag van mijn bezoek aan Berlijn op...

Gaza Nieuws: 15-10-2024

Gaza Nieuws: 15-10-2024

Israël wil Iraanse krijgsmacht aanvallen In de deliberaties over de Israëlische wraakpolitiek over de Iraanse raketaanvallen die ook  een represaillemaatregel waren, is na smeekbeden om vooral niet de Iraanse kernenenergie-installaties of de oliebronnen aan te vallen,...

Vredespolitiek: 14-10-2024

Vredespolitiek: 14-10-2024

Nobelprijs voor Japanse activisten tegen kernwapens Gerechtigheid bestaat! Soms. Nihon Hidankyo, de Japanse organisatie van slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki heeft de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Volgend jaar augustus is het 80 jaar...